RUSALIILE. SEMNIFICAȚIE ȘI TRADIȚII

0
270

Rusaliile sunt marcate la 50 de zile de la data Paștelui și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și ca Cincizecimea sau Duminica Mare, pentru că, odată cu ea, se încheie și ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc în 2024 pe data de 23 iunie.

Potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi a Rusaliilor ortodoxe sunt zile libere în 2024.

Rusaliile, împreună cu Paștele, reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălţarea Domnului. După aceasta, Înălţarea a fost mutată la 40 de zile de la Paşte, Cincizecimea devenind sărbătoare de sine stătătoare, potrivit Agerpres.

Sărbătoarea Rusaliilor este marcată de tradiții păstrate în fiecare an de creștini. În duminica acestei sărbători, creștinii își aduc aminte de „limbile ca de foc” ce s-au pogorat peste Apostoli și care astăzi sunt închipuite sub forma frunzelor de nuc și de tei. Credincioșii aduc aceste frunze la biserică, pentru a fi sfințite, apoi duse acasă pentru a fi așezate la icoane și la uși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here