RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA POPULAȚIEI ÎMPOTRIVA CANICULEI

0
214

Valul de căldură se instalează și persistă în zilele următoare în cea mai mare parte a țării.

Miercuri va fi Cod portocaliu de caniculă în nordul Crişanei, Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade. Local, pe timpul nopţilor valorile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Judeţele avertizate cu Cod portocaliu sunt: Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Sibiu, Vâlcea, Dolj, Alba, Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Caraş-Severin, Arad şi Timiş.

Un al doilea Cod galben de vreme caniculară va fi valabil miercuri, 19 iunie, în Banat, Oltenia, în jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat. ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

În contextul intensificării valului de căldură, Ministerul Sănătății a publicat o serie de sfaturi, astfel încât oamenii să facă față disconfortului termic.

Aparatele de aer condiționat trebuie să fie reglate la o temperatură cu cinci grade mai mică decât cea de afară, iar dacă sunt peste 32 de grade, nu trebuie folosite ventilatoarele.

Celor care nu au aer condiționat în locuință sau la locul de muncă li se recomandă să petreacă două-trei ore zilnic în spații care au astfel de dotări – magazine sau cinematografe, de exemplu.

Rămâne valabil și sfatul de a se consuma lichide fără să se aștepte senzația de sete, dar nu alcool sau băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr.

În perioadele de caniculă este recomandat să se bea un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Sunt, de asemenea, benefice fructele și legumele proaspete.

Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, aveți grijă de copii, vârstnici și persoanele cu dizabilități și păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here