A venit vara şi cu toţii ne dorim să avem cea mai bună condiţie fizică, iar mulţi încearcă diete complicate şi s-au pus serios pe antrenamente. Totuși putem să ne atingem obiectivele într-un mod mult mai simplu.
Mersul pe jos este adesea subestimat ca formă de exercițiu, dar beneficiile sale pentru sănătate sunt uimitoare și cuprind atât corpul, cât și mintea. La orice vârstă, mersul pe jos este o activitate accesibilă care poate fi integrată cu ușurință în rutina zilnică, scriu jurnaliștii de la The Telegraph.
În primul rând, îmbunătățește sistemul cardiovascular și reduce riscul de boli cronice. Mersul pe jos este un exercițiu aerobic excelent care crește ritmul cardiac și îmbunătățește circulația sângelui. Acest lucru poate duce la o stare cardiovasculară mai bună, reducând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și chiar anumite tipuri de cancer.
Daca mergeți pe jos aveți grijă și de oase și mușchi. Mersul pe jos pune presiune pe oase, stimulând creșterea osoasă și reducând riscul de osteoporoză.
De asemenea, tonifică mușchii, în special cei din picioare, fesieri și abdomen, îmbunătățind forța și rezistența generală.
O plimbare scurtă ne va ameliora starea de spirit și reduce stresul. Mersul pe jos are un efect pozitiv semnificativ asupra stării mentale. Eliberează endorfine, hormonii fericirii, care combat stresul, anxietatea și depresia. De asemenea, expunerea la aer liber și la natură poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Tot mersul pe jos ne stimulează creativitatea și memoria pentru că el crește fluxul sanguin către creier, îmbunătățind funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și atenția. De asemenea, poate stimula creativitatea și rezolvarea problemelor.
Și evident, ajută la pierderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. O plimbare de 30 de minute poate arde până la 150 de calorii, iar beneficiile se pot acumula în timp.
Atenție însă, începeți treptat: nu este nevoie să vă grăbiți să parcurgeți kilometri întregi de la început. Începeți cu plimbări scurte și creșteți treptat durata și intensitatea! Iar ca totul să fie mai ușor, găsiți un partener: mersul pe jos cu un prieten sau un membru al familiei poate fi mai distractiv și mai motivant!