PREȚUL GRÂULUI CONTINUĂ SĂ CREASCĂ

0
299

Prețul grâului de panificație, vândut la export, A urcat la aproape 265 de euro pe tonă la sfârșitul lunii mai. Tona de grâu s-a scumpit cu circa 60 de euro, în doar două săptămâni, și a ajuns la cel mai ridicat preț din ultimul an, arată datele Comisiei Europene. Experții în comerțul cu cereale pun scumpirile pe seama faptului că marii exportatori ar putea obține recolte mai mici decât au estimat.

Grâul s-a scumpit și pe piața internă. Fermierii români așteaptă de multă vreme creșterea prețului la grâu, mai ales că au avut cheltuieli mari cu înființarea culturilor, toamna trecută.

Procesatorii au făcut calcule și nu exclud o nouă scumpire a produselor de morărit și panificație, mai ales că după 1 iulie cresc și costurile de producție.

De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit specialitățile de panificație și produsele de franzelărie precum chiflele, cornurile și lipiile. Prețul pâinii a rămas aproape neschimbat. Iar făina și mălaiul s-au mai ieftinit, potrivit Institutului Național de Statistică.

Experții în comerțul cu cereale se așteaptă ca prețul grâului pe piața internă să se tempereze abia la sfârșitul verii, după ce va fi mai multă marfă disponibilă din noua recoltă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =