ÎNCHISOARE PENTRU ȘOFERII DROGAȚI SAU BĂUȚI

0
290

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care șoferii drogați sau băuți, cu alcoolemie de peste 0,80 g/l, nu mai pot scăpa de pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În plus, legea prevede majorarea  perioadei maxime de interzicere a dreptului de a mai conduce un vehicul de la 5 ani la 10 ani. Legea merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare, iar dacă nu va fi trimisă la reexaminare, va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă prin care este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată. De asemenea, modificarea adusă Codului Penal dă posibilitatea judecătorilor să-i lase până la 10 ani fără permis auto pe cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan, față de cinci ani, cât era până acum.

Inițiativa a primit, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, poate primi, pe lângă condamnare și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani.

În situaţia în care consumatorul, până la emiterea raportului de evaluare, face dovada înscrierii voluntare într-un circuit de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, procurorul dispune trimiterea raportului de evaluare către centrul sau, după caz, unitatea medicală care acordă asistenţă consumatorului în vederea reevaluării programului individual al acestuia.

Actul normativ mai prevede, de asemenea, că fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Proiectul de lege mai prevede interzicerea exercitării dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule timp de 10 ani pentru şoferii care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 52 = 60