Inflaţia, dar mai ales frica de vremuri grele, i-a făcut pe români să fie mai prudenţi. Nu mai cheltuie iresponsabil şi îşi pun banii în depozite. La finalul anului trecut, românii aveau în bănci aproape 600 de miliarde de lei. Economiştii se aşteaptă ca economiile în depozite să crescă, mai ales că dobânzile oferite sunt aproape la acelaşi nivel cu inflaţia.
Românii au economisit anul trecut aproape 600 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale. Numărul depozitelor a crescut cu 800.000 în ultimii trei ani şi se apropie de 15 milioane.
Şi dobânzile bune, de peste 7% pe an, i-au convins pe români să îşi ţină economiile la bancă. În prezent, dobânzile la depozitele bancare variază între 4,55% şi 7%. Astfel, cine îşi deschide un depozit, acum, de 5 mii de lei, pe o perioadă de 12 luni, va avea la anul, pe vremea aceasta, în plus până la 308 lei.
Salariile mici nu ne permit să mai punem şi bani deoparte, după cum arată şi ultimul Eurostat, care ne plasează pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene la capitolul economisire.
1 din 5 români nu reușește niciodată să economisească şi doar 1 din 10 economiseşte peste 1.000 de lei pe lună.
Salariul mediu net, în România, se apropie de 4.900 lei. Bucureștiul rămâne lider în topul salariilor medii, cu peste 6.100 de lei, urmat de Cluj și Timiș.