Cifrele centralizate la nivel național arată că, în țara noastră, sunt aproximativ 811.000 de persoane cu dizabilități. Nu toate aceste persoane pot lucra, dar unii își doresc să facă asta și nu au unde.
Potrivit evidențelor Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2023, figurau aproape 52.000 de astfel de persoane care aveau un loc de muncă. Asta înseamnă că doar 6,35% din această categorie a reușit să-și găsească un job.
Aproximativ 500 de persoane cu dizabilități reușesc să se angajeze în decursul unui an. În 2022 de exemplu, la nivel național, 571 de persoane s-au angajat, din care 493 pe perioadă nedeterminată și restul au avut contracte pe o perioadă determinată.
Județele unde au fost cele mai multe persoane cu dizabilități care și-au găsit un loc de munca sunt: Argeșul este în top 3, cu 55 de persoane angajate. Apoi urmează Capitala, unde 35 de persoane cu handicap și-au găsi un job, iar locul 3 este ocupat de județul Bihor, cu 31 de persoane.
La coada clasamentului se aflau Buzăul cu niciun angajat, Teleorman, unde o singură persoană cu handicap a reușit să se angajeze, apoi urmează Ilfovul și locul 4 este ocupat de mai multe județe: Alba, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin și Suceava.
La finalul anului 2023, 533 de persoane cu dizabilități au fost angajate la nivel național, cele mai multe, 490, pe perioada nedeterminată.
Deși legea îi protejează pe acești oameni și obligă companiile cu peste 100 de angajați să aibă printre salariați și persoane cu dizabilități, măcar 4% dintre ei, lucrurile merg greu. Companiile preferă mai degrabă să plătească taxe la stat decât să ofere modalități de a-i ajuta pe acești oameni.