Suntem în postul Paștelui, iar în această perioadă, credincioșii ortodocși nu mănâncă ouă, lactate și carne. Acestea sunt înlocuite cu alimente vegetale sau semi-preparate de post.
Medicii și nutriționiștii spun că trebuie să fim mai atenți la ce mâncăm în post, astfel încât organismul nostru să primească necesarul zilnic de nutrienți.
Potrivit unui sondaj Reveal Marketing Research 47% dintre românii din mediul urban țin postul Paștelui, iar cifrele sunt similare cu cele din anii trecuți.
21% dintre cei intervievați au declarat că postesc miercurea și vinerea, 15% ţin ultima săptămână din post, în Săptămâna Mare, iar 11% țin tot postul.
În ceea ce privește motivele pentru care românii țin post, sondajul arată că pentru 64% postul reprezintă o tradiție în familie, 42% din motive de sănătate, în timp ce 39% dintre respondenți au declarat că motivul este credința în Dumnezeu.
Întrebați ce anume consumă în perioada postului, 77% spun că preferă mâncarea gătită de post, 69% preferă salatele de crudități și fructele, în timp ce 64% – măslinele.
Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru din an, a început pe 18 martie si se încheie pe 5 mai, când este Învierea Domnului.