ÎN MEMORIA LUI GRIGORE VIERU

0
317

Eveniment cultural de excepție, astăzi, la Rm Sărat. Oficialități, oameni de cultură din țară și din Republica Moldova, profesori, dar și elevi l-au omagiat pe marele scriitor Grigore Vieru, la 89 de ani de la naștere. Manifestările dedicate vieții și operei poetului au avut loc la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu, dar și la bustul scriitorului, amplasat în Parcul care-i poartă numele. În memoria poetului s-a oficiat și o ceremonie religioasă.

La eveniment au fost prezenți, atât oaspeți din Republica Moldova, cât și din București. Actorul Dorel Vișan, un prieten bun al poetului, i-a adus și el un omagiu. Și în acest an, reprezentanți ai Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni l-au comemorat pe  marele scriitor moldovean.

Orașul Râmnicu Sărat a fost deseori un loc de popas pentru Grigore Vieru, motiv pentru care toți cei care l-au cunoscut și îndrăgit să îi păstreze vie amintirea.

Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă.

Poeziile și articolele lui Grigore Vieru, inclusiv cântecele compuse pe versurile scriitorului, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru.

Reprezentanții Asociației Culturale ,,Octavian Moșescu,, din Râmnicu Sărat sunt convinși că memoria tuturor personalităților trebuie păstrată așa cum se cuvine.

Și pentru tinerele generații poetul basarabean este un frumos reper în viață.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul mai multor volume de versuri. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară, dar şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii. Poetul s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here