Protestele fermierilor și transportatorilor au continuat si ieri si au creat probleme în trafic.
Zeci de utilaje agricole, tractoare sau camioane de marfă au aglomerat străzile principale din mai multe orașe și au ajuns și în punctele de trecere a frontierei.
În paralel, negocierile cu autoritățile nu au ajuns la un numitor comun.
Din lista lungă de revendicări, unele ar putea duce la dezechilibre economice și ar pune în pericol fondurile europene destinate României, sustin oficialii. O parte dintre fermierii și transportatorii prezenți la discuțiile de la Ministerul de Finanțe au cerut mai multe facilități fiscale, cum ar fi scutirea de la plata Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate. Alti protestatari au cerut introducerea unui prag pentru emiterea facturilor electronice și renunțarea în anumite condiții la E-sigiliu, sistemul de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri. Reprezentanții Guvernului au transmis că vor urgenta adoptarea unor acte normative pentru rezolvarea problemelor, dar măsurile privind reducerea evaziunii fiscale nu vor fi eliminate.
Și la Ministerul Agriculturii reprezentanții celor care protestează au avut cerințe radicale. Verificarile facute de APIA să nu mai fie drastice, să nu mai plătească TVA pentru la îngrăsăminte și seminte, dar si să fie scutiți de acciza la carburanți. În prezent, fermierii beneficiază de subvenții pentru plata accizelor.
Un subiect delicat pentru care nu s-a găsit, momentan, rezolvare este plata polițelor RCA. Fermierii și transportatori se plâng că tarifele au explodat și au cerut plafonarea prețurilor.
Reprezentanții ASF anunță că lucrează la un proiect care vizeaza modificarea modului de calcul pentru polițele RCA, pe o perioadă mai mica de 12 luni, dar și posibilitatea suspendării contractului și plata în rate.