Au trecut 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, iar, în această perioadă, România marchează cu nostalgie zilele de proteste, de lupte de stradă și demonstrații care au avut loc înainte de schimbarea regimului comunist. La Buzău, comemorarea eroilor martiri, căzuți în acele zile, a fost marcată, astăzi, la monumentul de pe Platoul Dacia, printr-o ceremonie militară și religioasă. La eveniment au participat rude ale celor morți, membri ai asociațiilor revoluționarilor din Buzău, reprezentanți ai Armatei, ai autorităților locale, precum și câțiva cetățeni.
La Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori și candele.
La Buzău, vărsarea de sânge a început în seara zilei de 22 decembrie. Cinci buzoieni au murit în Palatul Comunal, fiind împușcați de către un ofițer de armată, Gheorghe Olteanu, de altfel singurul militar condamnat la închisoare pentru omor. Sofica și Mariana Antemir, mama și soția unuia dintre militarii uciși în acele zile, nu și-au găsit liniștea nici acum, la 34 de ani de la tragicul eveniment. Vasile Antemir avea 23 de ani și a fost primul martir al Buzăului.
În orașul Buzău, primele focuri de armă s-au tras la Palatul Comunal, spun revoluționarii. Focurile de armă au încetat la Buzău abia pe 25 decembrie 1989, atunci când, la televizor, se anunțase că Nicolae și Elena Ceaușescu și Elena au fost executați la Târgoviște. Un număr de 47 buzoieni au murit în urmă cu 34 de ani. 25 dintre aceştia au murit în judeţul Buzău, iar ceilalţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara.