Geminidele 2023 se numără printre cele mai impresionante ploi de meteori ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber, dacă cerul va fi senin. Vârful maxim de manifestare din noaptea de 13 spre 14 decembrie continuă şi în noaptea următoare de 14 spre 15 decembrie. Curentul de meteori Geminide se manifestă între 19 noiembrie şi 24 decembrie.
Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august. De asemenea, sunt vizibile, la rate mai mici, şi din emisfera sudică.
Ploaia îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanţă, în timp ce aceşti meteori ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeţei Pământului.
Spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200. Asteroidului îi ia aproximativ 1,4 ani pentru a orbita Soarele.
Geminidele, derivând dintr-un asteroid, trebuie să includă bucăţi de mărimea unei stânci, care, pe măsură ce ard în atmosferă, sunt adesea strălucitoare şi nu lasă urme.