PROIECT ÎN ATENȚIA COMISIEI EUROPENE

0
349

Proiectul de utilizare a apei provenite de la stația de epurare a municipiului Buzău la irigarea a peste 25.000 de hectare de terenuri agricole se află și în atenția Comisiei Europene. În cadrul conferinţei privind ,,Impactul economiei circulare asupra sectorului apei în România” organizată, recent, la Primăria Buzău, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a subliniat rolul proiectului desfăşurat la Buzău în perspectiva dezvoltării sale la nivel naţional, în concordanţă cu cerinţele în materie de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Prin intermediul acestui sistem de irigații, proiect inspirat din Israel, Buzăul va putea optimiza utilizarea resurselor de apă și dezvolta un tip de agricultură sustenabil. Primarul muncipiului Buzău, Constantin Toma, este de părere că prin reutilizarea apei, cheltuielile cu procesele de epurare biologică a apei ar putea să scadă semnificativ. Edilul speră ca din 2025 acest proiect pilot să fie pus în aplicare.

Consilierul de stat Laszlo Borbely, în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, consideră că, Buzăul reprezintă un oraș emblematic în ceea ce privește economia circulară. De altfel, demnitarul a menționat că Executivul implementează o strategie de economie circulară în care se regăsesc măsuri similare cu cele aprobate de Buzău.

Prin proiectul pilot de la Buzău, apa epurată care se deversează acum în râul Buzău va fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole, atât din zona de sud a municipiului Buzău, cât și în comunele limitrofe precum Gălbinași, Țintești și Cilibia. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. Apoi, gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here