În România, multe femei încă mor de cancer de col uterin, deși boala poate fi prevenită. O spun medicii specialiști care atrag atenția că prin Programul Național de Screening viețile multor femei pot fi salvate. Din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt descoperite într-o formă avansată de boală, greu de tratat, pentru că pacientele nu au efectuat la timp testele care puteau depista afecțiunea în fază incipientă. La Buzău, în 7 ani, aproape 20% dintre femeile testate au fost depistate cu această boală.
Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin a funcționat doar 7 ani. În prezent, programul nu mai este funcțional, deoarece Ministerul Sănătății a încetat să-l mai finanțeze. Medicii îndeamnă, însă, femeile să efectueze anual Testul Babeș Papanicolau pentru a preveni cancerul de col uterin.
Testul Babeș Papanicolau este o metodă de investigare a sănătății colului uterin. Este o analiză care nu necesită timp, este ușor de efectuat, nedureroasă și poate să fie repetată. Medicii spun și când se recomandă efectuarea unui astfel de test.
Deși programul de screening nu mai este funcțional, buzoiencele care doresc să li se recolteze pentru testul Babeș Papanicolau au două opțiuni pentru a nu plăti analizele din propriul buzunar. Cu biletul de trimitere de la medicul de familie, ele pot merge la Maternitatea Buzău, în Ambulatoriu, sau în Policlinica Nicolae Titulescu, fosta Policlinică 23 August.