Venitul minim pentru o familie de două persoane trebuie să fie de cel puţin 4.000 de lei, adică mai mult de două salarii minime. Asta au răspuns jumătate dintre cei chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică. 18 la sută spun că s-ar descurca la limită cu 3.000 de lei. Doar 15% ar face față cheltuielilor cu un venit lunar mai mic de 2.000 de lei.
Însă nevoile şi aşteptările diferă foarte mult de la sat la oraş. La ţară, cu 2.000 de lei se pot descurca 20 la sută dintre familii. În mediul urban, numai 9% au considerat că acest venit este suficient.
În schimb, un raport finanţat de o fundaţie germană arată că pentru o familie fără copii e nevoie de 4.400 de lei pe lună, pentru o familie cu un copil – 6.000 de lei, iar pentru o familie cu doi copii – minimum 7.200 lei lunar.
Cifrele INS mai arată că cei mai mulți amână să achite întreținerea, și factura la curent. În plus, 21% dintre conaționali nu își permit să mănânce carne, în mod regulat.
Anul trecut, aproape 20% dintre gospodării nu au făcut la timp plata întreținerii, a energiei electrice, chiriei sau ratelor. Cei mai mulți oameni au întârziat să achite curentul.
Cei din regiunea București-Ilfov au cele mai mari restanțe. 88% sunt în urmă cu factura la energie.
Cercetarea INS a fost făcută pe un eșantion de 9.000 de gospodării, în anul 2022.