Spații culturale rurale din România vor putea fi vizitate sâmbătă, 2 septembrie, cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate. Evenimente culturale sunt organizate în satele și comunele din 36 de județe. Noaptea Muzeelor la Sate oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Experiența cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante.
Evenimentul se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și care au oportunitatea de a le explora gratuit preț de o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ. Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective).
Noaptea Muzeelor la Sate are loc pentru prima dată în România. Această acţiune unică în Europa, derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor, propune publicului activităţi culturale şi programe educative în diverse spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele României.