România ocupă primul loc din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul de pacienţi bolnavi de tuberculoză, iar județul Buzău nu face excepție. Este avertismentul lansat de medicul specialist în boli pulmonare şi cercetător, Lucica Mardale Diţiu, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al ONU, care, recent, a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”. După primirea distincției, medicul a afirmat că, dacă în urmă cu aproape 15 ani, în România, erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din Uniunea Europeană, acum sunt aproape 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău.
Medicul a subliniat și importanța prevenției în reducerea numărului de îmbolnăviri. În acest sens, ea a vorbit despre importanța programului naţional de control al tuberculozei, dar și a unor proiecte pe care administraţiile locale le pot desfăşășura inclusiv cu ajutorul unor fonduri puse la dispoziţie de Organizația Naţiunilor Unite.
Lucica Mardale conduce organizația STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Anual, prin această organizație, se deruleaza în jur de 300 de milioane de euro, bani care sunt oferiți ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Organizația are parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul sau Johannesburg, pe tema prevenției tuberculozei. O tentativă de parteneriat a fost și la Bucureşti, însă cum acest lucru nu s-a concretizat, medicul este decis acum să încerce un parteneriat cu administrația locală din Buzău. Medicul Lucica Mardale spune că, în urma colabărării, la Buzău, ar putea ajunge 5-7 milioane de dolari pe an pentru prevenirea tuberculozei.