Spitalul Județean Buzău își angajează casă de avocatură pentru a fi reprezentat într-un caz de malpraxis, vechi de aproape 9 ani. Este vorba despre cazul lui Costică Maroleanu, pacientul căruia, în 2014, i-a fost amputat organul genital din cauza unor manevre greşite de montare a unei sonde urinare, efectuate de cadrele medicale de la unitatea medicală.
Bărbatul a obținut în instanță plata unor despăgubiri de 500.000 de euro, printr-o sentință care nu este însă definitivă. Cum suma este foarte mare și ar provoca o gaură și mai adâncă în buget, Spitalul Județean a angajat o casă de avocatură pentru a fi reprezentat în apelul pe care l-a formulat deja.
Demersul unității medicale a fost făcut public miercuri, atunci când pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de miercuri a Consiliului Județean Buzău s-a aflat și un proiect de hotărâre care prevedea acest aspect. În ședință a fost adoptat proiectul de hotărâre prin care Consiliul Județean Buzău validează achiziționarea de către Spitalul Județean a unor servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în dosarul cu pricina. Proiectul a fost adoptat cu 16 voturi și 7 abțineri.
Aleșii locali de la PMP și PNL s-au abținut, pe motiv că proiectul a ajuns pe masa lor după încheierea contractului, în regim de urgență, dintre Spitalul Județean Buzău și firma de avocatură. Pe de altă parte, Petre Emanoil Neagu a explicat că decizia a aparținut în totalitatea Spitalului Județean, Consiliul Județean rezumându-se doar la a lua act de contractarea serviciilor juridice.
Președintele Consiliului Județean Buzău spune că anumite persoane din mediul public buzoian încearcă să dea o tentă politică acestui caz nefericit. Neagu este de părere că normal ar trebui ca suma de 500.000 de euro să fie plătită de medicii care au fost găsiți vinovați de malpraxis. În situația în care medicii vinovați nu o achită, totul se va îndrepta către unitatea medicală. În ceea ce privește costurile firmei de avocatură, deocamdată nu se știe suma pe care Spitalul Județean Buzău o va achita.