DE LUNI ÎNCEP EXAMENELE NAȚIONALE

0
312

Elevii s-au întors în bănci, marți, însă doar până vineri, timp în care se încheie situația școlară si se predau manualele. Deși greva s-a suspendat, mulţi dintre sindicalişti rămân nemulţumiţi de rezultatele negocierilor şi ar fi vrut ca protestul să continue. Pentru cei de clasa a XII-a cursurile s-au încheiat oficial din 2 iunie, iar pentru cei de-a VIII-a în 9 iunie. De luni, începe Evaluarea Națională, pentru absolvenții de gimnaziu. Prima proba scrisă va fi pe 19 iunie la  Limba și literatura română, urmată, pe 21  de cea la Matematică. Elevii minorităților naționale susțin pe 22 iunie proba la Limba și literatura maternă. Pe 28 iunie se vor afla primele rezultatele . Urmează perioada de depunere și rezolvare a contestațiilor, iar pe 4 iulie se vor da rezultatele finale.

În ceea ce privește Bacalaureatul, până pe 21 iulie  se vor  putea echivala probele de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română, a celor digitale, precum și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată. Ministerul Educației a luat această decizie, din cauza grevei profesorilor, și doar pentru sesiunea din vara a examenului. Probele scrise se vor susține conform calendarului și vor începe in data de 26 iunie cu limba și literatura română.

Cum se vor echivala competențele la proba de limba română sau maternă pentru BAC 2023.

În cazul elevilor care au obținut în timpul liceului medii cuprinse între 5 și 6.99 la limba și literatura română, nivelul acestora de cunoștințe va fi echivalat cu cel al unui utilizator mediu. Pentru elevii cu medii cuprinse între 7 și 8.49 va fi stabilit, prin echivalare, nivelul unui utilizator avansat. De asemenea, cei care au obținut medii cuprinse între 8,50 și 10 vor fi considerați utilizatori experimentați, conform proiectului Ministerului Educației.

Cum vor fi echivalate competențele într-o limbă străină la Bacalaureat 2023

Elevii cu medii anuale cuprinse între 5 și 5,99 la o limbă străină studiată în timpul liceului și ulterior aleasă pentru examenul Bacalaureat vor beneficia de echivalarea competențelor, fiindu-le atribuit nivelul A1. În cazul celor cu medii cuprinse între 6 și 6,99, ar urma să fie stabilit nivelul A2. Cei care au obținut medii între 7 și 8.49 vor primi nivelul B1. De asemenea, cunoștințele elevilor cu medii cuprinse între 8.50 și 10 vor fi echivalate nivelului B2.

Echivalarea competențelor la informatică, în funcție de mediile obținute în liceu

Și în acest caz a fost elaborată o metodologie pentru echivalarea cunoștințelor la disciplina ”Tehnologia informației și a comunicațiilor”. Elevii care au obținut în timpul liceului medii cuprinse între 5 și 5.99 vor fi considerați utilizatori începători. Utilizator mediu va fi considerat un elev care a obținut medii între 6 și 6.99. În cazul elevilor cu medii cuprinse între 7 și 8.49, competențele vor fi echivalate nivelului de utilizator avansat. De asemenea, cei care au obținut medii între 8.50 și 10 ar urma, ca prin echivalare, să fie considerați utilizatori experimentați.

Nu este prima oară când Ministerul Educației ia o astfel de hotătâre. În 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, elevii nu au mai susținut probele de competențe, pentru a fi respectate regulile de distanțare, și au beneficiat de echivalări, în funcție de mediile anuale obținute pe durata liceului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here