Uniunea Europeană încurajează statele comunitare să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaze naturale din 2030. Însă nu se știe cât timp va mai dura până când recomandarea să devină cerință obligatorie, inclusiv în România.
Planul de decarbonizare elaborat de Uniunea Europeană vizează și centralele pe gaze naturale folosite pentru încălzire și apă caldă. Centralele pe gaz produc 38% din energia necesară pentru încălzirea clădirilor din spațiul comunitar.
Centralele de apartament ar urma să fie înlocuite cu pompe de căldură sau încălzire centralizată din surse regenerabile, soluții considerate în România, foarte costisitoare.
Asociațiile de proprietari nu cred că se poate schimba sistemul în mai puțin de un deceniu. Iar puțini dintre proprietari și-ar permite asta fără ajutor din partea statului.
În Uniunea Europeană sunt 65 de milioane de centrale pe gaz care livrează căldură și apă caldă în clădiri rezidențiale. Gazele și electricitatea sunt folosite de 70% dintre europeni, iar 9% folosesc lemnul pentru încălzire.