Celebrii cârnaţi de Pleşcoi au fost incluși în topul celor mai buni cârnaţi din lume. Potrivit clasamentului întocmit de specialiştii în gastronomie, produsul buzoian ocupă poziţia 27. Cârnaţii de Pleşcoi sunt un produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană și beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.
Cârnații de Pleșcoi sunt cârnați din carne de oaie, condimentați cu ardei și usturoi. Ei își trag numele de la localitatea Pleșcoi, din județul Buzău, localitate în a cărei zonă sunt produși în mod tradițional.
În clasamentul celor mai buni cârnați din lume a mai fost inclus și un alt produs românesc recunoscut, caltaboșul, care ocupă poziția 37. Cel mai bun sortiment de cârnați vine însă din Spania. Se numeşte Chistorra, este preparat tradiţional în Ţara Bascilor, şi are în compoziţie carne de porc condimentată cu usturoi, sare şi boia dintr-un anumit tip de ardei, practic – ingredientul care l-ar face cu adevărat celebru.