De mai bine de jumătate de an, „Ținutul Buzăului” a primit titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Recunoașterea internațională a acestei frumoase zone din România ar putea determina și creșterea numărului de turiști străini. Din păcate, accesul către anumite zone turistice din acest areal pitoresc nu este unul care să producă mândrie. De exemplu, șoseaua care duce catre unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Buzăului, Lacul Mocearu, care nu a fost niciodată asfaltată. Este nevoie de o mașină 4×4 pentru a vizita fără probleme locul de poveste.
Daniel Buzea este administratorul uneia dintre puținele pensiuni ridicate pe malul lacului. Cabana sa oferă sejururi de neuitat celor care se încumetă să ajungă aici. Amenajată în stil rustic, pensiunea construită din bârne de lemn are șase camere. Îi merge bine, însă nu-și poate ascunde dezamăgirea. Localnicii sunt și ei sătui de promisiunile autoritătilor și nu mai speră că zona, care ar putea aduce bani grei din turism, va fi exploatată la adevăratul potențial.
Lacul Mocearu se află la peste 70 de kilometri distanță de orașul Buzău, pe Valea Slănicului. Autoritățile județene spun că au de câțiva ani în intenție să asfalteze șoseaua care leagă localitățile Vintilă Vodă și Plaiul Nucului, iar un proiect în această direcție este întocmit încă din 2020 și înaintat către Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est. Un alt drum care stârnește indignarea turiștilor este cel care duce către un obiectiv poate mai important din Ținutul Buzăului, Vulcanii Noroioși. Conducerea Consiliului Județean Buzău anunță că și acesta va fi modernizat în viitorul apropiat.