MAJORĂRI, ÎNCĂ LA STADIUL DE PROPUNERI

0
267

De la 1 ianuarie anul viitor, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 2.550 de lei brut, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut, ceea ce ar însemna un plus de 20 % pentru 1,3 milioane de angajați români. Este propunerea oficială pe care Guvernul a făcut-o sindicatelor şi patronatelor. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că în plus, 200 de lei vor fi obligatoriu scutiţi de taxe. Asta înseamnă că un salariat va câștiga  net 1.863 de lei, cu 339 de lei mai mult față de cât câștigă acum. În procente, majorarea e de 22 %, cât să acopere inflația în creștere continuă. 1,3 milioane de români sunt plătiți în prezent cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă lunar un câștig net de 1.491 de lei.

Alți 500.000, din agricultură și din construcții, au deja leafa minimă stabilită la 3.000 de lei brut și încasează 2.362 de lei net. Patronatele și sindicatele care au discutat această variantă de creștere și-au făcut alte calcule. Sindicaliștii  vor ca deducerile să se aplice pentru toate salariile, nu doar pentru cele de pe minimul grilei.O decizie este așteptată și în cazul majorării pensiilor. Liderii coaliției de guvernare  încă evită să spună care este decizia finală, deși au anunțat mai multe variante, de la 10, până la 15 procente.

Pensionarii ar urma să primească ajutoare diferențiate în funcție de venituri, pentru a face față cheltuielilor cu energia și mâncarea. Măsura va fi similară cu cea aplicată și anul acesta, când pensionarii au primit un ajutor unic, de până la 1.200 de lei în ianuarie, și altul de 700 de lei în iulie, pe lângă tichetele sociale pentru alimente. În privința alocațiilor, guvernul are în plan o creștere de doar  5,1%, adică 12 lei în plus.

Decizia finală depinde de bugetul pe 2023. Până atunci, banii din bugetul pe 2022 au fost reîmpărțiți, cât să ajungă pentru salarii, pensii și ajutoare. La ultima rectificare bugetară din acest an  ministerele  Finanțelor, Muncii și Agriculturii primesc cele mai generoase sume. În schimb, de la Fondurile Europene s-au tăiat 3,8 miliarde de lei, pentru că s-au ratat unele proiecte. Și ministerul Sănătății rămâne fără 1 miliard de lei, iar cel al Transporturilor a fost penalizat cu peste 500 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here