Viața românilor este din ce în ce mai scumpă. Inflaţia a atins un nou record și a urcat în septembrie la 15,9%, de la 15,36%, cât era în luna august, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Asta face ca puterea de cumpărare a românilor să scadă.
Cele mai mari creşteri de preţ înregistrate în ultimul an sunt la facturile la utilităţi. Când vine vorba de mâncare, în ultimul an, cel mai mult s-au scumpit zahărul, uleiul, cartofii şi făina. Şi preţul la combustibil a explodat în ultimul an. Un litru de carburant este mai scump cu peste 28 de procente.
Zahărul s-a scumpit cu aproape 50 %, uleiul cu 47, cartofii cu 42,83%, făina cu 34,5%, iar mălaiul cu 31,33%.
Gazele au crescut cu 70,64%, încălzirea centralizată cu 41, 36%, energia electrică cu 24,98%, iar energia termică a crescut cu aproximativ 23 de procente.
La capitolul mărfuri alimentare, cea mai mică creștere de preț, de sub 10% s-a înregistrat la miere și fructe proaspte.
Cărțile costă cu 11% mai mult față de septembrie 2021, încălțămintea, cu 7 procente, iar îmbrăcămintea cu 6%.
La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit biletele de avion, cu peste 30%. Singura ieftinire comparativ cu septembrie anul trecut, dar este infimă, puțin peste 1%, este în cazul serviciilor de telefonie.
Analistii spun ca inflația este rezultatul creșterii prețului la gaze, la energie, iar din acest motiv a crescut și prețul alimentelor care au în componență ca și costuri de producție un procent mare al costului energiei.
Pe de altă parte intervine și un fenomen psihologic. Asteptările nu mai sunt ancorate, oamenii se gândesc în continuare că inflația va continua să crească și atunci cresc și ei prețurile în așteptarea acestor majorări.
Preţurile de consum în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului este 13,1%.
Oficialii Băncii Naţionale a României confirmă că puterea de cumpărare a românilor va fi în scădere şi în lunile următoare.