Vaccinarea antigripală ar putea fi făcută şi în farmacii. Un proiect pilot pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii prevede că şi farmaciştii ne pot imuniza împotriva gripei. Trebuie doar să termine un curs de cinci zile la una dintre universităţile de medicină şi să amenajeze în farmacie un spaţiu dedicat vaccinării.
Vaccinarea antigripală în farmacii este necesară pentru ca și mai mulţi români să se poată să se imuniza mai uşor. Este motivul pentru care Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere un ordin cu această procedură.
În farmacii se vor putea imuniza cei care au mai făcut vaccinul şi nu au contraidicaţii.
Persoanele care sunt în grupele care au gratuitate se vor prezenta la medicii de familie.
Pentru a fi autorizată să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere, farmacia comunitară trebuie să posede o autorizație de funcționare valabilă emisă de către Ministerul Sănătății; să dețină un spațiu bine delimitat în care să se facă vaccinarea, să aibă o trusă de prim ajutor în caz de șoc anafilactic precum și recipiente speciale pentru colectarea și depozitarea temporară a deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală. Totodată, farmacia trebuie sa dețină un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să aibă lista cu farmaciștii care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere.
Fiecare vaccinare va fi raportată în Registrul Electronic Național de Vaccinări.
Cei care se vor vaccina în farmacii vor fi obligaţi să anunţe medicul de familie că a fost imunizat împotriva gripei sezoniere. Programul pilot de vaccinare în farmacii ar urma să fie derulat pentru o perioadă şase luni. În acest moment vaccinarea antigripală se face la medicii de familie. Pentru grupele de risc, ministerul Sănătății a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser.
Iar cei care nu beneficiază de vaccin gratuit, îl cumpără din farmacii şi se imunizează la medicii de familie.