Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură, și a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. Soiul de ardei iute de la Buzău a întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute, prezentând o concentrație de două milioane de unități, dublă față de următoarele soiuri competitoare. Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău și la ediția din acest an a Congrisului Internațional de Horticultură organizat în Franța. Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a congresului trei lucrări coordonate de academicianul Costel Vînătoru, care au obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări.