Din cauza secetei profunde, lacurile din zona de câmpie a județului Buzău dispar văzând cu ochii. După secarea lacului Amara, de la limita cu județul Brăila, pericolul s-a abătut asupra altui lac foarte important din regiune, unde mii de turiști vin anual să se trateze cu nămolul și apa de aici. Este vorba despre Balta Albă, care seacă rapid dinspre mal, iar micșorarea luciului de apă pare de neoprit!
Aceste imagini au fost filmate în anul 2017. Pe întinderea de apă se văd hidrobicicletele, bărci și zeci de turiști veseli care se scaldă în apa binefăcătoare pentru organism. La cinci ani distanță, descoperim o priveliște dezolantă. Seceta care a devenit necruțătoare în acest an a început să transforme balta de o mie de hectare într-un deșert.
Balta Albă deţine în adâncurile sale un „aur negru” mai preţios decât petrolul. Este vorba despre un nămol tămăduitor care atrage anual mii de turiști. Aici a funcționat pe vremuri o renumită staţiune balneară, care a dispărut după Revoluție. Din 2009, tratamentul cu nămolul terapeutic se poate face din nou, după ce un investitor râmnicean a concesionat plaja de la Apele Române şi a transformat-o într-o mică stațiune. Acesta trece acum prin cea mai gravă criză, după ce nivelul apei a scăzut dramatic.
Balta a început să scadă de vreo doi ani, spun administratorii stațiunii, însă aceștia s-au alarmat după ce au văzut că lacul Amara, din apropiere, a secat complet. Investitorul a decis imediat să ia măsuri pentru a putea continua activitatea măcar până la finalul sezonului estival.
Stațiunea din mijlocul Câmpiei Râmnicului oferă multe alte servicii turistice. Cazarea se poate face într-o pensiune cu restaurant la parter, în căsuţe cu trei locuri, dar şi în corturi. Umbreluțe din stuf sunt presărate pe toată plaja cu nisip fin. Două piscine cu apă sărată sunt la dispoziția turiștilor care aleg stațiunea doar pentru bălăceală și bronz.