Recoltatul grâului s-a încheiat în România, iar întreaga producţie este înmagazinată. Anunțul a fost făcut de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a dat asigurări că producția de grâu din acest an va asigura necesarul de consum al ţării, dar şi disponibilităţi pentru export. Potrivit estimărilor, producţia medie de grâu este, în acest an, de 4,3 tone le hectar. Aceasta înseamnă că România a recoltat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă o producție cu 25% mai mică decât cea din 2021.
Comisia Europeană estimase o producţie de grâu de 9,3 milioane de tone în România, după ce iniţial previziunile indicau o recoltă de 10,3 milioane de tone. Deși suprafaţa cultivată cu grâu în toamna anului 2021 a fost de 2,1 milioane de hectare, similară cu cea din anul precedent, seceta a dat peste cap toate estimările.
În schimb, fermierii au și motive de bucurie, deoarece își vor putea vinde recolta de grâu la un preț mai mare. Preţul mediu pe piața europeană este de 330 euro/tonă, cu 33% mai mare faţă de cel de anul trecut. Ceea ce înseamnă că valoarea producţiei de grâu, la preţul actual de pe bursă, ar fi de 2,97 miliarde de euro.
România se află pe locul al patrulea în topul Uniunii Europene după producţia de grâu din 2021, devenind un jucător important pe piața cerealelor. În 2021, țara noastră a realizat aproape 10% din producţia totală a Uniunii Europene şi a asigurat, în perioada iulie 2021 – iunie 2022, un sfert din exporturile de grâu, în volum de 6,3 milioane de tone.