ALIMENTE DE BAZĂ, MAI SCUMPE CU 15%

0
379

Preţurile alimentelor de bază au crescut în România, în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, conform unei analize a Comisiei Europene, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%. Astfel, am ajuns să dăm pentru ele mai mult ca italienii, spaniolii sau francezii. Plătim în medie în plus și cu 20 de procente, pentru lapte, ouă şi orez. Asta în condițiile în care salariile românilor sunt, de departe, mult mai mici.

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la ulei și grăsimi, de 39,4%, creșteri cauzate, în primul rând, de războiul din Ucraina. Comparativ, în Slovacia prețurile au crescut cu 47%, iar în Portugalia cu 42%. Pâinea și cerealele s-au scumpit în perioada analizată, în România, cu 23%, în timp ce în Bulgaria, creșterea a fost de 35%, iar în Ungaria, de aproape 30%.

În luna iunie, în magazinele din România, peștele și fructele de mare erau cu 15,3% mai scumpe, în medie, față de perioada similară a anului trecut. Consumatorii din Estonia au avut parte de majorări cu 36,2%. Ajungem la legume, acolo unde prețul mediu a crescut cu 14,8%, față de iunie 2021. În Lituania, însă, scumpirea medie a fost de 37,4%, în timp ce în Irlanda majorarea a fost de numai 2,4%.

Laptele, brânza și ouăle s-au scumpit, la rândul lor, cu 14,7 procente. În Lituania, de exemplu, aceste produse sunt cu 42,6% mai scumpe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și la prețul cărnii s-au adăugat în medie 12,6 procente, spre deosebire de Ungaria, unde prețul e mai mare cu 22,9%. În Franța a fost raportată cea mai mică scumpire, de 7,1%.

Zahărul este cu 11,5% mai scump în România, în condițiile în care în Cipru costa de doua ori mai mult. Cele mai mici scumpiri în perioada analizată au fost la fructe, de 5,1%, în condițiile în care, în Spania, creșterea a depășit 17%. Chiar dacă avem prețuri asemănătoare la unele produse cu cele din afară, la final de lună, românii suferă mai mult.

Puterea noastră de cumpărare este de patru ori mai mică decât a francezilor și de două, trei ori mai redusă decât cea a spaniolilor ori italienilor. Și asta pentru că în aceste țări salariul minim net sare de 750 de euro lunar, față de 364 de euro, cât primește în mână un român. În plus, fiecare ţară are un sistem diferit de subvenţii în agricultură, producţie proprie în cazul multor produse,  lucruri care contează la formarea preţului final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here