AMÂNAREA RATELOR PÂNĂ LA 9 LUNI

0
310
Sursa foto:eskape.ro

Dacă vă confruntați cu probleme financiare și nu mai puteți  achita ratele la bănci puteti să le amânați. Guvernul a aprobat ieri normele de aplicare pentru această măsură. Amânarea se va putea face între o lună și nouă luni, perioadă cu care se prelungește apoi creditul. Doritorii trebuie să îndeplinească unele condiții: să fie un credit acordat până pe 30 aprilie, anul acesta, să nu fi avut restanțe în ultimele șase luni și nici atunci când depun cerere și să fie persoane afectate din punct de vedere financiar, direct sau indirect, de criza energetică sau de războiul dintre Rusia și Ucraina. Cetățenii vor depune la bancă  o declarație pe propria răspundere in care spun ca le-au crescut cheltuielile, în ultimele trei luni, cu 25% față de o perioadă similară de anul anterior.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ii avertizeaza insa pe cei care vor recurge la amanarea ratelor ca, la final, vor plăti şi dobânda acumultată. Concret, dacă cineva cu un credit ipotecar pe 30 de ani cere amânarea ratei cu nouă luni, după ce a plătit deja cinci ani, va avea de achitat apoi încă 25 de ani și nouă luni, iar dobânda acumulată în această perioadă, mare parte din rată, se va aduna și se va adaugă sumei totale care a rămas de plătit. Deci va plăti dobândă la dobândă. În acest caz, rata lunară crește cu 100 de lei, la care se pot adăuga și alte sume, dacă dobânzile cresc în acea perioadă. Excepţii sunt doar în cazul celor care au credite de tip Prima Casă și Noua Casă.

După perioada de amânare, ei vor plăti ratele separat de dobândă, care va fi eşalonată în 60 de rate egale. Așadar, se recomandă să apelați la amanarea ratelor doar dacă sunteți într-o situație financiară critică și aveți nevoie de câteva luni să vă reveniți. obânzile vor crește și mai mult în perioada următoare, spun analiștii, așa că e bine să apelați întâi la alte soluții pentru reducerea ratelor. De exemplu, trecerea la noul indice IRCC, dacă împrumutul este calculat în funcție de ROBOR, sau refinanțarea lui, pentru un nou credit cu dobândă fixă. ROBOR la 3 luni a ajuns ieri la 7,71% după o noua creștere semnificativă, de la 7,56%. Indicii ROBOR la 6 și 12 luni o duc şi mai rău – se apropie de 8%. Cifrele erau mult mai mici la începutul anului când cei trei indici erau în jurul a 3 puncte procentuale. Indicele IRCC este de 2,65 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here