De la 1 iulie, angajările la stat se suspendă timp de șase luni. Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice va fi suspendată în perioada iulie – decembrie 2022, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Astfel, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2022, după cum scrie în ordonanță, publicată deja în Monitorul oficial, nu se vor organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice.
Această ordonanţă vine în condiţiile în care în ultimile luni zeci de instituţii publice centrale şi locale au declanşat procedurile de organizare de concursuri pentru foarte multe posturi vacante, asta în condiţiile în care numărul bugetarilor la nivel naţional este la cel mai mare nivel din ultimii ani.
O excepție se va face în cazul posturilor unice de la stat, pe care ordonanța le definește ca fiind cele ale căror atribuții, prin conținutul și natura lor, ori responsabilității stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică sau se află în compartimentele în care există numai posturi vacante, unde se vor putea organiza, punctual, concursuri sau examene de angajare.
De asemenea, dacă procedurile de organizare a concursurilor demarează anterior datei de 1 iulie, demersurile pentru ocuparea posturilor vacante pot continua. În plus, în cazuri temeinic justificate, Guvernul va putea aproba memorandumuri pentru organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de la stat, cu condiția justificării necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal din buget.
Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit.
Cheltuielile de personal reprezintă, potrivit informațiilor furnizate de autoritati, circa 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat. Totodată, numărul de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice a crescut cu peste 27 de mii în aprilie 2022, în comparație cu decembrie 2019.