FESTIVALUL „BUZĂU IUBEȘTE TEATRU”, LA O NOUĂ EDIȚIE

0
333

Opt zile cu spectacole de teatru pentru buzoieni! Între 11 şi 18 iunie, în oraşul nostru se va desfăşura cea de-a 17-a ediţie a festivalului „Buzău iubeşte teatrul”, organizat de Teatrul „George Ciprian” cu sprijinul Consiliului Judeţean. După doi ani in care atât teatrul, cultura, cât și întreaga societate au avut desuferit, Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU își redeschide porțile pentru iubitorii de teatru buzoieni, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Ediția acestui an enumeră titluri de montări de referință din spațiul românesc, activități și spectacole în aer liber, dar și o expoziție de costume elisabetane în foyerul teatrului. ,,Remarcându-se drept o tradiție a spațiului cultural buzoian care împlinește 19 anide la debut, Festivalul de teatru din Buzău este cea mai amplă manifestație culturală cu specific teatral din zonă. Acesta numără 16 ediții încheiate cu succes, care au unit și au bucurat iubitorii de teatru din Buzău și din împrejurimi”, precizează Gina Chivulescu, managerul Teatrului „George Ciprian”.

,,BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” și-a reinventat imaginea și a fost redenumit astfel în anul 2017. ,,Așadar, celebrăm împreună cea de-a patra ediție în formula actuală, păstrând iubirea drept temă principală a ediției, exprimată în special prin dragostea deteatru a spectatorilor Teatrului „George Ciprian”. Manifestarea are caracter competitiv,iar   premiile   sunt   acordate   de   două   jurii:   unul   alcătuit   din   specialiști   ai   artelor spectacolului: conf.prof.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru), prof.univ.dr.  Ștefania Cenean (scenograf) și Horia Suru (regizor), și un juriu al publicului, ai cărui membri urmeazăsă fie selectați prin tragere la sorți la începutul festivalului”, a mai adăugat Gina Chivulescu.

          Ce trupe intră în competiție la Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU

           Selecția   de  spectacole,   realizată   de   teatrologul   Carmen   Stanciu,   cuprindemontări reprezentative pentru scena de teatru românească, în regia lui Vlad Massaci, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu,  Cristian Ban, Sânziana Stoican,  Radu Iacoban sau Slava Sambriș.Programul festivalului reunește producții ale instituțiilor teatrale: Teatrul Evreiesc de Stat București,   Teatrul   UNTEATRU,   Teatrul   Municipal   „Bacovia”   Bacău,   Teatrul   „MariaFilotti” Brăila, Teatrul „Nottara” București, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și  TeatrulEXCELSIOR București.

         Expoziție   permanentă   de   costume elisabetane

        De   asemenea,   festivalul ,,BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” are   în   program   o  expoziție   permanentă   de   costume elisabetane, „Shakespeare in Love” (curator: scenograf Ștefania Cenean), un atelier de scenografie și un segment de spectacole în aer liber, destinat celor mici,care se va desfășura în toate zilele de weekend din cadrul festivalului (11, 12 și 18 iunie). Acesta prezintă producțiile originale marca Teatrul Oriunde: o adaptare originală a basmului „Croitorașul cel   viteaz”   de   Frații   Grimm   („Croitorașul   cel   mai   cel”)   și   o   demonstrație   de   teatru ambulant inedită,  „Farse Medievale în stil nemedieval”, spectacol dedicat întregii familii.

Festivalul BUZĂU IUBEȘTE TEATRUL revine pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău, sâmbătă, 11 iunie, de la ora 19:00, cu piesa ,,Nepotul meu Veniamin”, al Teatrulului Evreiesc de Stat.  Nepotul meu Veniamin, o comedie plasată la răscrucea dintre trecut, prezent și viitor, într-o familie de evrei care trebuie să acționeze nu arareori împotriva propriilor convingeri. Distribuția este una de excepție: Maia Morgenstern,  Emilia Popescu, Andreea Alexandrescu și Andrei Miercure. Cutumele rigide și preconcepțiile de orice fel se luptă, în această comedie, cu viața de zi cu zi, creând situații aparent fără de ieșire, rezolvate cu mult umor și seninătate. Ludmila Ulițkaia – una dintre cele mai citite scriitoare contemporane din lume – demonstrează că, ajutată de optimism, cea care trebuie să câștige, fără doar și poate această luptă este Viața.

A doua zi, pe 12 iunie, tot de la ora 19:00, buzoienii sunt invitați de „UNTEATRU”, la spectacolul „California suite – piesă de teatru  recomandată celor cu vârstă de peste 14 ani. Din dirstribuție amintim de actorii Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron. Ce au în comun un bărbat conservator care și-a înșelat soția cu o prostituată, o actriță nominalizată la Oscar, profund nefericită în viața personală și două cupluri aflate la finalul unei vacanțe nereușite? „California Suite” este o comedie în trei părți despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea „Ce ne face să rămânem împreună chiar și atunci când toate circumstanțele exterioare arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?”

Teatrul municipal Bacovia va prezenta luni, 13 iunie, de la ora 19:00,  piesa „Căsătoria”. „Spectacolul constituie o satiră socială asupra vieții, a vieții lipsite de sentimente sincere, a unei căsătorii din interes, fără dragoste și responsabilitate. Am păstrat timpul acțiunii, în care a fost scrisă piesa, tocmai pentru a sublinia faptul că omul nu s-a schimbat, iar banii au aceeași forță asupra noastră indiferent de context, epocă sau spațiu geografic. Oamenii nu s-au schimbat, s-au schimbat împrejurările, iar omul, ca esență, a rămas același. Banii și diavolul, omul și societatea, valorile, obiceiurile și tradițiile, biserica, toate au devenit reguli nescrise, care-i formează omului gândirea”, precizează regizorul.

Marți, 14 iunie, va sosi la Buzău trupa de actori a Teatrului Nottara, care va juca, de la ora 19:00, piesa „Mama”. Din distribuție fac parte actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociș, Rareș Andrici, Alexandra Murăruș, Bogdan Chichea, Ciprian Udriște. O farsă neagră, cu mult umor de limbaj care învăluie o dramă psihologică nuanțată, Mama este o poveste tulburătoare și intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecțiune. După o viață întreagă în care s-a dedicat familiei, Anne își dă seama că nimeni nu mai are nevoie de ea: fiul a plecat de acasă, iar soțul este mai mult absent. În acest mediu casnic pustiu, în care se simte copleșită de singurătate, Anne alunecă din ce în ce mai mult într-un univers în care se amestecă dorințe, dureri, temeri dintre cele mai ascunse, care fac uneori să se disipeze granița dintre realitate și ficțiune. Se întâmplă în concret sau în lumea interioară întâlnirile cu fiul, cu iubita acestuia, au loc acele conversații cu persoane reale sau cu plăsmuirile imaginației? Toate zbaterile interioare își găsesc liniștea în resemnarea înțeleaptă, în acceptarea pierderii, inclusiv a iubirii.

Miercuri, buzoienii sunt invitați la „Steaua fără nume”, în interpretarea actorilor Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. În regia lui Cristian Ban, spectacolul Steaua fără nume valorifică imaginea sensibilității, a tumultului existențial printr-o iubire intangibilă precum celestul. Îmbinarea dintre decorul modern, ușor abstractizat și clasica poveste a lui Mihail Sebastian, conturează un univers binar în care spectatorii vor fi absorbiți. Într-un oraș de provincie, personajele noastre par a duce o viață simplă, încadrată în tipare. Gara este un topos în care timpul devine măsurabil doar pentru cei ce au trăit mereu ancorați în el. Cu toate acestea, prezența pur enigmatică, în aceeași măsură, realistă a profesorului Marin Miroiu, face ca piesa să graviteze în jurul unei stări profunde de neliniște. Viața intelectualului cu scopuri mărețe, reușește să fie zguduită de prezența Monei, o întreagă definiție a senzualității și a misterului feminin. Diferențele de percepție asupra vieții și a statutului social dintre cei doi ajung să fie doborâte de o iubire aproape inexplicabilă, o pasiune orbitoare ce ajunge să se stingă la fel de repede precum o stea căzătoare.

Actorii Teatrului de stat de la Constanța vin joi, 16 iunie, de la ora 19:00, cu piesa ,,UNIVERSURI PARALELE”. Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată. Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze. Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal.

Vineri, 17 iunie, de la ora 19.00, va fi „O noapte furtunoasă”, cu actorii Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, pentru ca sâmbătă, 18 iunie,  buzoienii cu vârsta de peste 16 ani să se bucure, de la ora 19:00, de interpretarea actorilor Teatrului Excelsior, care au pus în scenă „Opera de trei parale”.  Soho, Londra. O lume rău-famată, guvernată de legea supraviețuirii. Carismaticul antierou Macheath (zis Mackie Șiș), o ia în căsătorie pe Polly, fiica lui Jonathan Jeremiah Peachum, „regele” cerșetorilor din Londra. Extrem de numulțumiți de decizia fiicei lor, soții Peachum plănuiesc să îl dea pe Macheath pe mâna poliției. Acesta este arestat, fiind trădat, în cele din urmă, de toți cei pe care îi considera de încredere. Condamnat la moarte, Macheath este însă salvat, miraculos, în ultima clipă…

Așadar, vino și tu să te întâlnești cu Lucian Ionescu, Mihai Mitrea, Mihaela Coveșeanu, Oana Predescu / Maria Alexievici, Mircea Alexandru Băluță, Ana Udroiu, Mihaela Trofimov, Alex Popa, Dan Clucinschi, Dragoș Spahiu, Ovidiu Ușvat, Alex Călin, Matei Arvunescu, Ion Bechet, Dana Marineci, Andreea Hristu, Iulia Samson, Raluca Botez, Robert Radoveneanu, Dan Pughineanu la Teatrul ,,George Ciprian” Buzău!

Prețul unui bilet pentru spectacolele care participă la Festival este de 50 de lei, iar prețul unui bilet pentru spectacolele din deschidere și închidere este de 70 de lei. Abonamentele se pot realiza pentru minim 3 spectactacole, exceptie făcând spectacolele din deschidere și închidere, iar prețul per spectacol este de 40 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here