Deși România este o țară producătoare de materie primă vegetală și, prin urmare, nu este dependentă de importurile din Rusia sau Ucraina, efectele se văd, totuși, în costurile de producție ale cerealelor. Creșterea prețului la motorină și gaz a pus mari probleme agricultorilor autohtoni. Tot ca urmare a războiului din Ucraina, a apărut și criza fertilizatorilor pe bază de azot.
În această perioadă, inflația este un alt „dușman” al fermierilor români, în special al celor care au fost nevoiți să apeleze la credite bancare în lei. Pentru a nu întâmpina probleme – ba chiar de a profita de situații critice precum cea din vecinătatea țării – o soluție de viitor ar fi ca fermierii din țara noastră să investească mai mult în capacități de depozitare a producției de cereale.
Anul trecut, România a raportat producții record de grâu, dar pentru acest an, estimările specialiștilor nu sunt tocmai optimiste. Chiar dacă au căzut precipitații însemnate în ultimele zile, seceta din lunile aprilie și prima jumătate a lunii mai ar putea afecta culturile de grâu, dar și pe cele de rapiță.