Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) testează dacă sirenele de alarmare a populației sunt funcționale, dar, până la bunul lor mers, problema este în primul rând una educațională. Nimeni nu știe codurile lor și ce-ar trebui să facă în caz că acestea încep să sune pe bune, din motive reale. Semnificația semnalelor de alarmare a populației:
- Semnalul alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
- Prealarmare aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
- Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
- Încetarea alarmei se compune dintr-un suntet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute.
- Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Ce trebuie să facă cetăţenii în situaţiile de alarmare
În mod normal, cetăţenii trebuie să se îndrepte către adăposturile de protecţie civile atunci când aud alarmele emise de sirene. Aceste spaţii sunt amenajate corespunzător.