Decizia de a declara neconstituțională ordonanța care face referire la purtarea măștii sanitare în spațiile publice deschise, i-a făcut pe unii oameni să renunțe deja la ea. Gest total greșit, spun autoritățile, care atenționează că măsura se aplică, în continuare, până când decizia va apărea în Monitorul Oficial. Totodată, rămâne în vigoare legea care prevede obligaţia de a purta masca în interior, în pieţe şi în mijloacele de transport în comun. Motivul – virusul se răspândește în continuare comunitar și oricine se poate infecta.
Până când decizia Curții Constituționale va intra în vigoare, moment care ar putea să dureze până la 2-3 saptamani, toți cei care refuză să poarte masca vor putea fi amendați. Iar dacă vor face contestaţie, aceasta le va fi respinsă, pentru că se aplică legea care este în vigoare la data la care se comite contravenţia.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții. Epidemiologii susțin că dacă nu s-ar purta masca, cu siguranţă că numărul de infecţii ar fi semnificativ mai mare, iar renunțarea la ea ar putea duce la o explozie a numărului de infecții în doar câteva zile.
Cifrele arată clar că riscul de infectare este încă foarte mare. Ieri au fost confirmate peste 17 mii de cazuri noi de Covid – aproape cât în vârful valului 4, iar aproape un sfert din teste au ieşit pozitive. Chiar dacă a mai scăzut, în medie la 18 la mie, sunt oraşe precum Sibiu sau Otopeni, în care sunt chiar peste 40 de cazuri la mia de locuitori. În spitale, sunt în continuare peste 10 mii de bolnavi, iar în terapie Intensivă sunt peste 1100 de pacienți cu forme severe de covid 19.
De numărul de pacienți Covid din spitale, mai ales de la ATI, depind şi măsurile de relaxare. Când cifrele vor scădea, se va renunţa oricum la mască în exterior. Medicii spun că purtarea măştii, distanţarea fizică şi igiena mâinilor sunt măsuri pe care fiecare ar trebui să le păstreze şi după acest val pandemic, fiindcă virusul nu va dispărea.
Reamintim că marți, ordonanța care prevede obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice a fost declarată neconstituțională, CCR invocând motive de procedură. Decizia intră în vigoare odată cu publicarea ei și a motivelor care au stat la baza deciziei, în Monitorul Oficial.