CRIZA FORŢEI DE MUNCĂ ÎNGENUNCHEAZĂ MAI MULT CA NICIODATĂ AGRICULTURA

0
350

Tinerii sunt din ce în ce mai greu de convins să facă muncile câmpului, deşi li se oferă salarii uriaşe. Un tractorist, de exemplu, a ajuns să câştige chiar şi 6.000 de lei. Chiar şi aşa, candidaţii nu se înghesuie. Bordul din imagine, cu multe leduri și panouri touchscreen, nu aparține vreunei supermașinării, ci este al unui tractor, foarte performant, ce-i drept. A costat 400.000 de euro, iar manevrarea lui necesită mai mult decât priceperea în a mânui un volan de tractor.

Buzoianul Valentin Jecu este unul dintre marii producători de usturoi din țară, cu suprafețe întinse de teren, la Râmnicelu. Execută lucrările agricole cu tractoare și combine moderne, care l-au costat peste un milion de euro. Pentru că nu găsește tractoriști pregătiți pentru astfel de mașinării, este nevoit să urce chiar el în cabina unuia dintre cele trei tractoare.

Producătorul de usturoi din Râmnicelu mai este ajutat de Adrian, un tânăr tractorist de 26 de ani, recent întors din Franța, unde a lucrat tot pe utilaje agricole performante. Acolo câștiga aproximativ 2.000 de euro însă a decis să revină acasă, după ce i s-a oferit un loc de muncă plătit cu peste 1.200 de euro.

Din ce în ce mai mulți fermieri se plâng de criza tractoriștilor și mecanicilor de combine. Tinerii sunt atrași cu salarii mari în străinătate, iar cei rămași în țară, din vechile generații de tractoriști, pierd cursa cu tehnologia. Salariile pe care unii fermieri le oferă operatorilor de utilaje agricole pot conține și bonusuri în campanie, zile libere, bonuri de masă sau mese asigurate în timpul orelor de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here