La trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului plan prin care Ministerul Sănătății dorește să țină sub control îmbolnăvirile cu Sars Cov-2, doar în 16 judete din țară s-a reușit organizarea centrelor de evaluare pentru bolnavii de Covid-19. Printre acestea, Argeş, Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Gorj și Vaslui. Aceste centre au rolul de a descogestiona camerele de gardă ale spitalelor, urmând ca aici pacienții testati cu Covid să fie evaluati, și în funcție de aceasta să se stabilească dacă pot fi tratați în ambulatoriu sau trebuie internați.
La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu rezultat pozitiv pentru Covid-19, fără să fie necesar bilet de trimitere și indiferent că sunt sau nu asigurați la sănătate. Odată ajuns în centru consultaţia pacientului va consta în evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate. Apoi se va trece la identificarea factorilor de risc: boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 1 și 2; obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; vârsta peste 65 de ani; copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate și, nu în ultimul rând, interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice.
La sfârșitul săptămânii trecute a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii ce prevede condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ca să fie avizate de DSP, precum şi ghidul medicilor din aceste centre, care tratează pacienţi depistaţi cu infecţia Covid-19. Astfel, centrele de evaluare sunt structuri funcționale, organizate în unități sanitare cu paturi, în care se acordă servicii medicale de tip spitalizare de zi, cu scopul evaluării şi tratării pacienților confirmaţi cu boala Covid-19. Centrele sunt organizate separat faţă de zona de spitalizare continuă şi spitalizare de zi non-Covid-19, cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe si laboratoarele de investigații. Majoritatea centrelor de evaluare vor funcționa de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.
O altă modificare adusă de autoritățile sanitare în gestionarea eficientă a îmbolnăvirilor cu Sars Cov 2 este scurtarea perioadei de izoare la domiciliu pentru pacienții depistaţi cu Sars-Cov-2 care fie sunt vaccinaţi antiCovid-19, fie au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.