FENOMENUL ,,MAREA DEMISIE” A AJUNS ȘI ÎN ROMÂNIA

0
402

Fenomenul numit de economisți „Marea Demisie”, și care le dă bătaie de cap firmelor din Statele Unite și Europa de Vest a ajuns și în România. Potrivit unui studiu recent, 1 din 5 români ar fi gata să renunțe la locul de muncă, fără a avea alte oferte la îndemână. Psihologii spun că situația apare după doi ani de pandemie, în care angajații au suferit fie de suprasolicitare, fie de incertitudine. Urmează o etapă în care companiile se vor lupta să îşi păstreze angajaţii. Șapte din zece candidați vor o schimbare profesională în 2022. 1 din 3 dorește un loc nou de muncă pentru un salariu mai bun, iar  5% spun că sunt pregătiți chiar pentru o reconversie profesională.

Cei mai predispuși sunt tinerii, cei care se află la început de carieră, cei până în 25-35 de ani, indiferent de domeniul în care lucrează, pentru că e o generație predispusă să accepte mai puține compromisuri din partea angajatorilor. Cei mai mulţi candidaţi dornici de o schimbare în carieră sunt din Capitală, cu peste un sfert din aplicari . Urmează  marile centre universitare – Cluj, Timişoara şi Braşov, care împreună au adunat aproape 20% din aplicări. Foarte puţini români şi-au căutat un job în străinătate pe platformele online – puţin peste 1,3 la sută din totalul aplicărilor au fost pentru poziţii disponibile în afara ţării.

Psihologii spun că pandemia a schimbat modul în care oamenii se raportează la locurile lor de muncă. Specialiștii în resurse umane spun că e nevoie de o nouă gândire care să permită adaptarea pieței muncii. Angajatorii sunt nevoiți să se adapteze la o lume nouă, după mulți ani în care aveau primul cuvânt de spus. Economiștii sunt de părere că singura posibilitate pe care o au acum este să-și trateze angajații mai bine din punct de vedere salarial și al condițiilor de muncă, al pregătirii profesionale continue.

Demisia e un act unilateral și tot mai la modă printre angajații din România. Și motive pot găsi ușor: nu se simt apreciați, câștigă insuficient sau mediul de lucru e toxic. Potrivit Inspecției Muncii, în România, în 2021 s-a înregistrat o creștere de 25% a numărului total de demisii , față de anul 2019. Acest trend ascendent al demisiilor a pornit în România la sfârșitul primăverii 2020, iar recordul a fost atins în septembrie și octombrie 2020, când s-au înregistrat lunar peste 45.000 de demisii.

Potrivit unui sondaj recent, peste 80 la sută dintre angajați fac o prioritate din schimbarea jobului în acest an. Doi  din 10 sunt dispuși să-și dea demisia chiar dacă nu ar avea altă ofertă concretă. În 2022, 1 din 3 români ar vrea să lucreze într-o companie multinațională, iar 1 din 5 candidați preferă munca la distanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here