Codul Rutier 2022 prevede că românii fără 10 clase absolvite pot obţine, în continuare, permisul de conducere.
Actul normativ nu a fost modificat în sensul interzicerii susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere pentru românii care nu au absolvit zece clase, aşa cum a fost prezentat în mai multe articole în presa online din România.
Astfel, absolvirea a 10 clase nu reprezintă o condiţie pentru înscrierea la o şcoală de şoferi sau la susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
De altfel, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a emis o informare, în luna august a anului trecut, atunci când informaţia a fost, din nou, prezentată în presă ca fiind parte dintr-un proiect de modificare a Codului Rutier, prin care a infirmat o astfel de propunere.
În ultimele zile ale anului 2021, dar şi în primele zile ale acestui an, mai multe publicaţii online din România au prezentat articole prin care anunţau că legea a fost modificată şi învăţământul minim de 10 clase va deveni obligatoriu pentru examenul de obtinere a permisului auto.
Totuşi, în prezent, există un proiect de lege de modificare pentru Codul Rutier 2022, care ar putea transforma radical sistemul de amenzi în România.
Proiectul de lege care poate modifica Codul Rutier 2022 prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor.
Fără să fie discutat în plen şi supus votului, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, la sfârşitul anului 2021.
Proiectul face referire la dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii care încalcă legea să fie amendaţi automat în baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fie ele fixe sau mobile.
Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă regimul rutier o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
Codul Rutier 2022 ar putea fi schimbat dacă proiectul de lege adoptat tacit de Senat va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
In ceea ce priveste valoarea punctul de amendă, aceasta va rămâne si in 2022, plafonata la 145 lei, potrivit unei ordonanțe de urgență de la sfarsitul anului trecut.
În lipsa acestei modificări, punctul de amendă ar fi crescut, din 1 ianuarie 2022, la 10% din salariul minim brut pe țară, respectiv 255 lei.