Salariile și sporurile din sistemul bugetar vor fi înghețate anul viitor și doar pentru o parte a personalului din sănătate sunt prevăzute majorări. Pentru aceștia creșterea va fi cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și salariul din decembrie 2021. Măsura face parte dintr-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor, care va fi adoptat de guvern, înaintea aprobării bugetului pentru 2022. Nu vor crește nici indemnizațiile demnitarilor, soldele, compensaţiile sau primele, și nici indemnizația de hrană.
Munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber. Fac excepție angajații de specialitate din direcțiile de sănătate publică, în perioada stării de alertă. Ministrul Finanțelor spune că a fost nevoie de aceste măsuri pentru încadrarea în limitele asumate. Pensiile speciale și pensiile militare nu vor fi indexate. Plata pensiilor speciale pentru primari se amână din nou, până în 2023.
Pensionarii care primesc mai mult de 4.000 de lei pe lună vor plăti contribuții de sănătate pentru sumele care depășesc acest prag. Microîntreprinderile vor fi taxate diferit. Rămân cu impozit pe cifra de afaceri doar firmele cu venituri sub 500 de mii de euro. Celelalte vor plăti impozit pe profit. Ordonanţa prevede și sancționarea penală a companiilor care nu virează la stat contribuțiile angajaților
Taxa pe valoare adăugată va fi redusă la 5% pentru energia termică, dar și pentru locuințele mai scumpe, de peste 450.000 lei, dar de maximum 700.000 lei, fără TVA. Printre măsurile propuse pentru anul viitor se mai află înghețarea punctului de amendă, la 145 de lei și creșterea valorii neimpozabile a tichetelor cadou de la 150 la 300 de lei. Tichetele de vacanță și cele sociale pentru mese calde se vor acorda, în continuare, dar pe suport electronic, adică pe card.
Salariul minim brut pe țară poate fi aplicat pentru un salariat pentru cel mult 24 de luni. După expirarea acestei perioade, angajatul va fi încadrat pe un salariu superior. Economiile făcute prin adoptarea acestor masuri sunt estimate la 95 de miliarde de lei, iar veniturile ar urma să crească cu 6 miliarde lei. Sindicatele și-au exprimat deja nemulțumirile și amenință cu proteste.