ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI!

0
445

Postul Crăciunului, al doilea mare post al anului, începe luni, 15 noiembrie, şi se încheie în ajunul marii sărbători, pe 24 decembrie. Spre deosebire de postul Paştelui, postul Crăciunului, deşi foarte lung, este mult mai permisiv şi are dezlegări la peşte în aproape toate zilele de sâmbătă şi duminică. Iar peştele este o sursă importantă de proteine, de care în post suntem privaţi. Nutriţioniştii consideră postul o metodă de detoxificare, prin prisma faptului că restricţiile alimentare sunt mari.        

  • Înainte de a începe un post atât de lung, este bine să ţinem cont de câteva aspecte importante, în primul rând, medicii recomandă efectuarea unui set de analize, iar dacă acestea sunt în parametri, nu trebuie să existe riscuri.
  • Există câteva categorii cărora medicii nu le recomandă un post atât de lung: femei însărcinate, personae care suferă de o boală cronică, adolescenţi, copii.
  • Este bine să avem un meniu diversificat, cu multe fructe şi legume, şi să nu mizăm pe făinoase, cartofi, fasole, deoarece aportul de carbohidraţi va fi foarte mare şi există riscul să încheiem această perioadă cu mai multe kilograme în plus.
  • Dacă ne simţim slăbiţi, putem să ne completăm dieta cu un complex de vitamine şi minerale, recomandate de medic.
  • Este o perioadă în care suntem privaţi de acestea, nu numai pentru că ţinem post, ci şi pentru că suntem în sezonul rece.
  • Există însă înlocuitori care vor face prăjiturile delicioase, substituind ouăle, laptea şi untul. În plus, îi poţi folosi într-o mulţime de alte preparate de post, nu doar în deserturi.
  • Untul poate fi înlocuit cu unt de cocos sau avocado bine copt şi pasat (de altfel aceste ingrediente sunt des folosite în bucătăria vegană).
  • Şi pentru lapte există mai multe variante: lapte de soia, lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de orez.
  • Brânza poate fi înlocuită cu tofu (brânza din soia) sau brânză din caju, iar smântâna cu smântână de cocos.
  • Ca substitut pentru carne avem soia, întâlnită în comerţ sub diferite forme, dar putem lua aportul necesar de proteine şi din ciuperci, fasole boabe, năut, linte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here