Legea prin care certificatul sanitar ar urma să devină obligatoriu la locul de muncă, atat în sistemul de stat, cât și în cel privat, a intrat ieri în dezbaterea deputaților, la nivel de comisii. Prima ședință a fost suspendată, după un scandal provocat de aleșii Alianței pentru Unirea Românilor. Parlamentarii AUR au cerut o amânare a discuțiilor până la depunerea tuturor amendamentelor. Termenul de depunere a amendamentelor la acest proiect este 12 noiembrie, iar cel mai probabil, săptămâna viitoare, va intra la votul final în Camera Deputaților.
Concret, proiectul stipulează că certificatul digital atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR, cu valabilitate 72 ore, sau antigen rapid, efectuat in ultimele 48 de ore. Social democrații susțin că testul pe care angajații din sistemul sanitar trebuie să îl facă, să fie suportat din banii statului. Mai mult, angajații de la stat și de la privat care nu sunt vaccinați ar trebui să facă un test PCR lunar, iar acest test PCR să fie făcut, de asemenea, pe banii de la stat.
Potrivit unui alt amendament al social-democraților, după 10 zile de la administrarea primei doze de vaccin ar trebui să fie eliberat certificatul verde temporar. De cealaltă parte, parlamentarii AUR au temeri legate de faptul că social-democrații și cei de la PNL ar dori să includă obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă, fie că vorbim despre angajații de la stat sau de la privat. Cei de la AUR vor ca, în acest caz, să facă o sesizare la Curtea Constituțională. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, certificatul verde pentru angajați ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării și a trecerii prin boală, și doar în anumite condiții să fie acceptată și a treia variantă, a testării, având în vedere că persoanele care sunt doar testate nu sunt protejate deloc împotriva infectării cu Covid.
Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat în 27 octombrie, la un singur vot. Camera Deputaţilor este cea care are ultimul cuvânt, deoarece este for legislativ decizional.