Epuizarea zăcămintelor naturale este o temă actuală! O simt pe pielea lor localnicii din comuna buzoiană Gălbinași, care au ajuns să îndure frigul în prag de iarnă. Din cauza scăderii presiunii din rețeaua de gaze, în ultimele zile, localnicilor nu le-au funcționat centralele sau convectoarele pe gaz. În cei 20 de ani de când și-au tras gaze în gospodării, cei mai mulți dintre săteni au renunțat la sobele pe lemn. Acum, au motive serioase să le regrete!
Zilele trecute, au rămas fără sursă de încălzire peste 2.000 de suflete din cele două sate, între care mulți bătrâni și copii. Nicoleta Antemir povestește că a trebuit să facă rost de radiatoare electrice, pentru a le face cald celor două fetițe ale sale. Cuptorul cu microunde a devenit brusc cel mai prețios aparat electrocasnic din casă.
Nicoleta a aflat că sursa problemelor este epuizarea zăcămintelor din zonă, care alimentează gospodăriile din Gălbinași de peste două decenii. Este speriată la gândul că familia ei va rămâne definitiv fără gaze la centrală și aragaz în mijlocul iernii.
În cei 20 de ani de la racordarea comunei Gălbinași la rețeaua de gaze extrase din subsolul comunei, patru dintre cele cinci sonde au fost oprite după ce au rămas fără rezerve de gaze naturale. Ultima sondă rămasă în funcțiune dă și ea semne că se apropie de epuizare, spre disperarea oamenilor din Gălbinași.
Autoritățile din Gălbinași spun că rezolvarea crizei gazelor nu ține de ei, ci de o înțelegere între mai mulți giganți de pe piața energetică. Soluția ar fi ca rețeaua locală de gaze să fie deconectată de la sondele ajunse inutile și legată la rețeaua națională de distribuție, lucrare care are însă nevoie de investiții foarte mari, mult peste posibilitățile bugetului local.