Românii vor plăti în această iarnă facturi compensate la energie electrică și gaze. Asta după ce, ieri, Parlamentul a aprobat, în unanimitate, plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. Începand cu 1 noiembrie și până în martie, anul viitor, consumatorii casnici, dar și școlile, spitalele, ONG-urile, companiile mici și lăcașurile de cult vor plăti la electricitate cel mult 1 leu/kwh, din care statul va suporta 29 de bani.
În cazul gazelor naturale, plafonul este stabilit la 37 de bani/kwh, iar prețul redus cu 33%, pentru un consum de 1.100 metri cubi pe toate cele 5 luni. Titularul de contract nu trebuie să facă niciun demers. Reducerile vor fi trecute direct pe factură, furnizorul urmând să se ocupe de recuperarea diferenței de bani de la stat. În cazul firmelor, compensarea se realizează prin eliminarea temporară a unor tarife, astfel încât să fie plătită doar energia propriu-zisă.
Specialiștii care monitorizează piața consideră că ajutorul va fi consistent, mai ales în cazul electricității. Ei atrag însă atenția că legea nu înseamnă automat că toată lumea va plăti mai puțin ca anul trecut. Rămân valabile și regulile pentru consumatorii vulnerabili, care, pe timpul iernii, pot cere și suspendarea plății facturilor – pentru o lună, două sau șase. În acest caz, consumatorii trebuie să facă o cerere în acest sens către furnizori.
Legea consumatorului vulnerabil stabilește că venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure. Tot pentru perioada iernii au fost stabilite și măsuri pentru energia termică, în sistem centralizat. Asta înseamnă că primăriile din toată țara vor primi o subvenție de 50% din scumpirea gazelor. Asta ar face ca primăriile la rândul lor să poată suporta în continuare o parte din prețul tot mai mare al gigacaloriei.