Stațiunea viticolă Pietroasele, din județul Buzău, este sursa celor mai apreciate vinuri de pe piața românească, și nu numai. ,,Tămâioasa de Pietroasele” este regina licorilor produse în unitatea de cercetare a Universității de Științe Agronomice, fiind catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti.
Viticultorii din zonă spun că inclusiv configurația solului se înscrie pe lista cu micile secrete care stau la baza obținerii celui mai aromat vin, cel de Pietroasele. Dealurile de la Curbura Carpaților sunt expuse la soare de dimineaţă şi până la apus, iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. Un alt secret constă în răgazul oferit strugurilor: ciorchinii trebuie să fie ținuți cât mai mult pe butuc, pentru că atunci ies boabele mai dulci şi mai aromate.
Strugurii trebuie culeși în funcție de obiectivele cramei, spune specialista stațiunii de cercetare în viticultură. În perioada de maturare a strugurilor, specialiștii laboratorului din cadrul Stațiunii de Cercetare Pietroasele fac săptămânal anumite determinări în ce privește conținutul de zaharuri, aciditate și PH-ul mustului, elemente considerate importante în definirea momentului recoltării.