EXPERȚII UNESCO EVALUEAZĂ „ȚINUTUL BUZĂULUI”

0
456

„Ținutul Buzăului” ar putea intra, cât de curând, în Rețeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO. Totul depinde de rezultatele evaluării pe care o vor face, în aceste zile, doi raportori din partea UNESCO. Este vorba despre Ilias Valiakos, din Grecia, și de Margaretha Roelfs, din Țările de Jos. Cei doi specialiști străini au participat, astăzi, la sediul Consiliului Județean, la o primă ședință de lucru.

Cei doi raportori UNESCO vor petrece câteva zile în „Ținutul Buzăului”. Ei vor evalua 101 de criterii și vor verifica dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie „Ținutul Buzăului”, transmis în decembrie anul trecut. Experții vor lua pulsul comunității locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii și profesorii din zona Buzăului.

,,Pentru noi, este foarte important să ne întâlnim cu toți primarii adunați aici, cu președintele Consiliului Județean, cu secretarul general. Trebuie să îi facem să înțeleagă modul în care trebuie să susțină acest proiect și despre ce este vorba, mai exact. (…) Sunt sigur că în aceste câteva zile vom descoperi multe lucruri interesante și că vom ajunge să îndrăgim acest ținut”, a declarat Ilias Valiakos, raportor UNESCO.  

 Vizita experților reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia poate primi acceptul statutului de Geoparc UNESCO, o amânare a titlului sau, în cel mai nedorit caz, respingerea definitivă a acestuia. ,,Nu uitați, că în cazul în care veți primi titlul de Georparc UNESCO, acesta nu este definitiv. Este valabil pentru 4 ani, iar după cei 4 ani, veți fi din nou reevaluați”, a mai adăugat Ilias Valiakos.

În România, „Ținutul Hațegului” este singura zonă care face parte din Rețeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO.Miza titulaturii de geoparc UNESCO este una turistică și economică, geoparcurile recunopscute internațional fiind promovate în diferite circuite turistice. Mai precis, „Buzău Land” va avea posibilitatea să atragă mai mulți turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

 

Mișcarea pentru constituirea Geoparcului „Ținutul Buzăului” a fost inițiată în 2007 de către reprezentanți ai Universității București, în colaborare cu specialiștii Biroului de turism al Consiliul Județean Buzău, prin intermediul Asociației „Ținutul Buzăului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here