România este în plin val patru al pandemiei de coronavirus, iar la final de septembrie este asteptat varful de infectari. Estimarile Institutului National de Sanatate Publica arata că, intr-o lună, aproape 4000 de persoane vor lupta să trăiască pe paturile de spital și în secțiile de terapie intensivă. Asa ca autoritățile pregătesc măsuri speciale în spitale și se gândesc la restricții.
Nu vor mai fi însă restricții de circulație și niciun lockdown național, restaurantele nu se vor închide integral, dar pentru o perioadă limitată, în orașele în care crește rata de infectare, în anumite locații ar putea intra doar persoanele protejate sanitar. În acest fel, economia nu va fi blocată la fel ca anul trecut.
De asemenea, Guvernul vrea ca certificatul digital să fie folosit și pe teritoriul Romaniei, nu numai la trecerea frontierei. Asta înseamnă că dacă mergeți la teatru, la concerte, festivaluri, nunți sau botezuri veți putea să dovediți, fie că sunteți vaccinați, fie că ați trecut prin boală sau aveti un test negative, printr-o simplă scanare a codului QR.
Si pentru ca au mai ramas mai putin de 3 saptamani pana la începerea noului an scolar, autoritatile trebuie sa stabileasca, in mod concret, toate regulile după care vor funcționa școlile. Cert este că la cursuri purtarea măştii va fi obligatorie şi nu vor mai fi permise decât mastile de tip sanitar, si nu cele textile sau din alte materiale. Purtarea mastii va fi exceptata de la orele de sport, insa doar atunci cand incidenţa cazurilor covid este sub 2 la mie.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, atrage atentia ca această măsură trebuie respectată având în vedere rata crescută a îmbolnăvirilor la copii, în ultima perioadă. Daca pana la o incidență de 6 la mia de locuitori toti elevii merg fizic la scoala, ramane sa se gaseasca o solutie pentru cum vor continua cursurile, atunci cand rata de infectare va depasi acest prag. După o întâlnire cu reprezentanții elevilor, ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu pare să renunțe la ideea ca elevii vaccinați să rămână fizic la ore, iar ceilalţi, online.
Importantă este vaccinarea, care trebuie stimulata. Părinţii vor fi informaţi cât mai repede şi se fac planuri pentru ca în fiecare școală să ajungă echipe mobile de vaccinare. Ar putea fi organizate centre de vaccinare pentru elevi și familii acolo unde este posibil. La sfârșitul săptămânii viitoare am putea avea ordinul prin care se stabilesc concret toate regulile după care vor funcționa școlile în acest an școlar.