În curând, vom putea cultiva plante din care se pot face salate gustoase, dar care vor contribui din plin și la reabilitarea solurilor degradate. O astfel de plantă se află în studiu la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și, în viitor, va ajuta la salvarea unor suprafețe mari de terenuri degradate. Salsola este numele acestei plante care, pe deasupra, este și comestibilă.
Salsola, planta pe care o îngrijește cu multă atenție cercetătorul Costel Vânătoru, a fost adusă din Noua Zeelandă și, de mai mulți ani, este cultivată experimental în serele din Buzău. Este foarte gustoasă, aromată, dar nu neapărat pentru aceste calități este valoroasă: Salsola are proprietatea de a extrage sarea din solul în care crește și de aceea este văzută ca un leac pentru terenurile din România degradate prin salinizare.
În ultimii ani, în staţiunea de cercetare din Buzău au fost aclimatizate numeroase soiuri exotice de legume, dintre care se remarcă dovlecelul şarpe, care, la maturitate, capătă gust de tomată, un soi de castravete pentru diabetici, cu origini în Mexic, și dovlecii din care se produc bureți naturali.