Interesul tot mai scăzut din ultimele săptămâni în ceea ce privește vaccinarea anticovid în România a adunat în centrele de depozitare mii de doze, care riscă să nu fie utilizate și, în final, să expire.
În aceste condiții, Guvernul ia în calcul vânzarea acestora către alte state. La solicitarea Ministerului Sănătății, executivul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se stabilește practic cadrul legal pentru revânzarea unor cantități de doze de vaccin anti-COVID care nu mai pot fi valorificate.Ministerul Sănătății este abilitat să încheie în numele statului român contracte cu alte state, care nu au acces la vaccin.
Numărul persoanelor care se decid să se vaccineze a scăzut dramatic în ultimele zile. Ieri s-au imunizat 32 de mii de persoane dintre care numai 13 400 au făcut prima doză.În total, în țara noastră au fost vaccinate cu schemă completă 4,2 milioane de oameni, mult sub țintele inițiale asumate de autorități.Din cele aproape 15 milioane de doze de vaccin pe care România le-a primit până acum au fost administrate aproximativ 60%, iar restul riscă să expire în depozite.
Între timp, România a mai și donat mai multe tranșe de vaccinuri Republicii Moldova și a aprobat acum noi donații de vaccinuri AstraZeneca, pentru Serbia și Ucraina. Astfel, țară noastră va dona 100.800 doze de vaccin anti-COVID Ucrainei şi 50.400 de doze Serbiei. Hotărârea de guvern aprobată ieri stabilește acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, respectiv pentru Republica Serbia în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situații de Urgență.
Totodată, a fost aprobată acordarea unor servicii medicale necesare pentru administrarea unui număr de 30 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania Johnson&Johnson, pentru ambasada Republicii Argentina din București în vederea vaccinării a 30 de sportivi din echipa de rugby a Argentinei.
Autoritățile insistă că atingerea unei rate de vaccinare cât mai mare în rândul populației ne va proteja mai bine față de un nou val de îmbolnăviri, care pare iminent de la toamna. Responsabilă va fi varianta indiana Delta, care este mult mai contagioasă și va deveni, cel mai probabil dominantă, în următorul sezon rece. În timp ce unele județe din țară se apropie de o rată de vaccinare de 70-80 la sută, altele abia dacă ating 10-15 %.