ADMINISTRAREA VACCINULUI ASTRAZENECA MENȚINUTĂ DE EMA

0
472

Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect. Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul a două săptămâni după vaccinare. Agenția Euopeană recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice, precum dificultăți de respirare, durere în piept, dureri abdominale persistente, durere puternică de cap sau pete mici sub piele la locul injecției.

Comitetul de siguranță al EMA a confirmat însă că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. Vaccinul s-a dovedit a fi foarte eficient, prevenind formele severe, și implicit spitalizarea. În opinia specialiștilor, nu se poate face o corelație între vârsta persoanelor vaccinate și apariția efectelor secundare severe. Cu toate acestea, mai multe țări europene au impus limita de vârstă de 60 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, iar autoritățile medicale din Marea Britanie recomandă ca vaccinul să nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani. În țara noastră nu a fost impusă o limită de vârstă pentru administrarea vaccinului.

Până în acest moment, au fost înregistrate peste 200.000 de anulări în platformă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, 99.000 de persoane nu s-au mai prezentat. Totuși, aproape 400 de mii de persoane au fost vaccinate, până acum,  în România cu serul produs de AstraZeneca. Coodonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, în urmă cu două zile, ca în România nu au fost confirmate cazuri de tromboze, cauzate de administrarea vaccinului AstraZeneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here